Wachtwoordmanager: Vergeet nooit nog een wachtwoord

DELEN

Bewaar je zoals de meeste mensen je wachtwoord in de browser of gebruik je vaak hetzelfde wachtwoord? Aj! Lees snel verder want de risico's zijn groot...

Op deze pagina:

Zowat elke applicatie, webshop en heel wat websites vragen je om een account aan te maken. Heb je enig idee hoeveel accounts je zo ondertussen hebt? Het zijn er minstens tientallen. Misschien meer dan honderd? Hoe  onthoud je al die wachtwoorden? Bewaar je zoals de meeste mensen je wachtwoord in de browser of gebruik je vaak hetzelfde wachtwoord?

Lees dan zeker verder want je loopt een ernstig beveiligingsrisico.

Wat is een wachtwoordmanager

Een wachtwoordmanager of wachtwoordkluis vergelijk je best met een digitale kluis. In deze kluis, die toegankelijk is via je webbrowser en een mobiele app, bewaar je de gebruikersnamen en wachtwoorden. Het is overzichtelijk en geeft je de mogelijkheid om complexe wachtwoorden te gebruiken aangezien je deze niet langer zelf hoeft te onthouden. De kluis zelf is beveiligd met 1 wachtwoord. Het enige wachtwoord dus dat je nog hoeft te onthouden.

Telkens wanneer je een applicatie of website opent waarbij om je accountgegevens gevraagd wordt, vult de wachtwoordmanager automatisch de gegevens in. De wachtwoordmanager is zo nuttig dat het de eerste tool is die we bespreken in onze powertools serie. Je kan de video hieronder bekijken.

 
 
 
Video Thumbnail
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2:13
 
 
 
 
 
 
Bekijk de eerste Powertool
Je ontvangt elke week een nieuwe video in je inbox.
 
 
 
 
 
 

Welke tools zijn er voor wachtwoordbeheer?

Bij Techne gebruiken we, zoals je in de video hierboven kon zien, Lastpass. Deze wachtwoordmanager biedt ons enkele handige functies, zoals het veilig delen van bepaalde wachtwoorden met andere collega’s en afdelingen. Zo kunnen ook zij, vanaf eender welk toestel, veilig inloggen op de accounts die met hen gedeeld werden.

Andere oplossingen zijn 1password, Keepass, Dashlande en TrueKey. Elk hebben ze hun eigen mogelijkheden. Lastpass helpt je bijvoorbeeld ook bij het genereren van veilige wachtwoorden en biedt ondersteuning voor vingerafdruklezers voor een extra biometrische beveiliging. Daarnaast bieden de meeste tools ook een multifactor-authenticatie, waarbij je bijvoorbeeld als extra controle een unieke code die gestuurd wordt naar je mobiele toestel, moet invullen bij het inloggen.

Lastpass heeft net als de meeste andere wachtwoordbeheerders een gratis versie. Daarnaast is er ook een gratis trial van de enterprise variant. Deze laatste is beschikbaar voor een paar Euro per maand. Een verwaarloosbaar bedrag als je denkt aan de tijdswinst en extra veiligheid die je dankzij deze tool geniet.

Is zo’n wachtwoordmanager wel veilig?

Een vraag die we – terecht – vaak krijgen is of zo’n wachtwoordmanager wel veilig is. Want wie toegang heeft tot je hoofdwachtwoord zou zomaar toegang hebben tot al je accounts.

Het blijft dus uiteraard belangrijk om een sterk wachtwoord te gebruiken voor toegang tot je lastpass of andere wachtwoordmanager. Stel daarnaast ook multifactor-authenticatie in en je wachtwoorden zijn optimaal beveiligd. De wachtwoordmanagers zelf zijn namelijk zo zwaar versleuteld dat hackers, overheden en zelfs de softwaremakers zelf er niet bij kunnen.

Als je dan denkt aan de alternatieven; je wachtwoorden opschrijven, hergebruiken of bewaren in de browser dan is de wachtwoordbeheerder zonder twijfel de meest veilige oplossing.

Heb je vragen omtrent het kiezen of integreren van een wachtwoordmanager? Of wil je de volledige beveiliging van je systemen eens onder de loop laten nemen? Neem dan zeker contact op. We bespreken graag – en vrijblijvend – de opties.