Upgraden van Windows XP naar Windows 10

DELEN

Opgelet: ben jij een zakelijke gebruiker? Dan moet je nu echt actie nemen om je oude XP toestellen te updaten.

Contacteer ons via info@techne.be of 02/6690030 voor vrijblijvend advies.

Er zijn nog heel wat PC gebruikers die Windows XP op hun computer draaien. Als jij een van die mensen bent die zich realiseert dat het tijd is voor een upgrade, dan ontdek je hier hoe je Windows 10 op je PC of laptop krijgt.
Laten we met het slechte nieuws beginnen: Windows XP komt niet in aanmerking voor de gratis update naar Windows 10. Deze gratis update is namelijk enkel beschikbaar voor Windows 7, 8 en 8.1. Dat betekent dat je als XP gebruiker een nieuwe licentie zal moeten kopen.

Nog meer slecht nieuws is het feit dat je een cleane installatie zal moeten doen van Windows 10, aangezien het niet mogelijk is om je bestanden, instellingen en programma’s te upgraden. Dit is een beperking in Windows XP, zelfs wanneer je zou upgraden naar Windows 7 zou je de harde schijf moeten leegmaken.

Is uw toestel geschikt voor Windows 10?

Het zal je verrassen hoeveel sneller je computer kan zijn na een nieuwe Windows installatie. Starten vanaf een cleane installatie betekent dat er geen ophoping is van programma’s die samen met Windows openen, de opstart trager maken en kostbaar geheugen in beslag nemen.

Je computer moet wel voldoen aan deze minimum vereisten voor Windows 10:

  • Processor: 1 GHz of sneller
  • 1 GB RAM bij 32-bits – 2 GB bij 64-bits
  • HD: tot 20 GB beschikbare ruimte
  • Videokaart: 800 x 600 resolutie of hoger. DirectX® 9 grafische processor met WDDM-driver
  • Connectiviteit: Internettoegang

Is je toestel te traag dan kan een SSD schijf een oplossing bieden. SSD (solid-state drives) schijven zijn veel sneller dan de traditionele harde schijven en kunnen daardoor een nieuw leven bieden aan je verouderde toestel.
Is je toestel ouder dan 7 jaar dan kan je, in plaats van te investeren in een Windows 10 licentie en eventueel een SSD, wellicht beter investeren in een nieuwe laptop of PC. Er worden nog niet veel toestellen aangeboden met een Windows 10 installatie, maar weet dat je vanuit Windows 7 of 8 gratis kan upgraden naar Windows 10.

Waarop letten bij een upgrade van XP naar Windows 10?

Wil je je toestel upgraden naar Windows 10 Home of Pro, dan kan je kiezen tussen een fysieke cd of een digitale download. Hou rekening met deze zaken:

  • Bij de installatie wordt alles van je harde schijf gewist. Neem daarom een kopie van alle data die je wil behouden op een externe harde schijf, usb stick of cloud opslag zoals Dropbox of OneDrive.
  • Zoek voor de upgrade de installatie cd’s van je software en de bijbehorende licentiecodes op. Vind je de codes niet terug, dan kan je een gratis programma als ‘Magical Jellybean Keyfinder‘ gebruiken om de Windows registry te doorzoeken naar codes. Vervolgens kan je de codes ergens noteren.
  • Andere zaken die mogelijk op je toestel bewaard worden zijn je email inbox, archieven of internet bookmarks. Zorg dat je ook van deze gegevens een backup maakt vooraleer je de upgrade start.

Alleen dan kan je starten met de installatie van Windows 10. Er is geen garantie dat al je programma’s en randapparatuur zoals printers en scanners compatibel zullen zijn met de nieuwe versie van Windows. Het is daarom goed om online hun compabiliteit met Windows 10 na te gaan. Als er een Windows 7 driver bestaat voor het specifieke model dan zou dit ook in Windows 10 moeten werken.