Microsoft lanceerde enkele maanden geleden haar nieuw besturingssysteem: Windows 11. Maar is het wel al de moeite om je Windows 10 te upgraden? We geven je alle redenen om het (niet) te doen.
Windows 11 is het nieuwste besturingssysteem dat Windows 10 opvolgt. Aangezien Windows 10 gebruikt werd sinds 2015 besloot Microsoft dat het aan vernieuwing toe was. Het nieuwste OS is reeds enkele maanden beschikbaar. Iedereen met een compatibel Windows 10-apparaat krijgt de update naar Windows 11 ooit aangeboden.
Windows 11 is gratis te upgraden voor Windows 10. Je installeert en gebruikt kosteloos de vernieuwde versie van het besturingssysteem.
Het nieuwe besturingssysteem sluit zeer dicht aan bij zijn voorganger. Het is voornamelijk de look & feel die verandert. Het zal dus niet zo veel moeite vergen om je aan te passen.
Het instellingenmenu was aan vernieuwing toe, zo vond ook Microsoft dat eindelijk op een overzichtelijke manier toegang geeft tot alle knoppen.
Als je externe schermen gebruikt, onthoudt Windows 11 waar deze vensters stonden wanneer je een apparaat loskoppelt en daarna weer aansluit. Je kan tevens de vensters makkelijker en overzichtelijker ordenen dankzij de extra opties. Je stelt tot vier vensters op in één display.
De upgrade van je besturingssysteem draait even op de achtergrond maar je werkt snel weer verder, je programma’s blijven geïnstalleerd en Windows 11 is compatibel met alle Windows 10-software waardoor alle instellingen behouden blijven.
De innovators - mensen die als eerste een nieuw product uittesten wanneer het verschijnt - ervaren tal van kleine akkefietjes. Zo valt de headset soms uit en geeft het geluid vaker issues. De werking van het besturingssysteem is bij sommigen eveneens trager dan Windows 10.
Update: Microsoft is volop bezig met het verhelpen van die problemen en met de laatste updates doet Windows 11 het veel beter.
Normaliter loopt een upgrade zonder complicaties, maar anderzijds rolt Microsoft het OS gefaseerd uit en dat heeft een reden. Windowsgebruikers gebruiken verschillende soorten hardware met daarop verschillende softwarecombinaties. Microsoft heeft niet iedere combinatie individueel onderzocht. Er is dus altijd een minderheid dat in aanraking komt met vervelende bugs. Laat de early adopters - nieuwsgierige en vroege gebruikers - het besturingssysteem gerust testen zodat jij kan upgraden wanneer alle foutjes weggewerkt zijn.
Een individuele computer upgraden is geen probleem, denk daarbij bijvoorbeeld aan je eigen thuislaptop. In een werkcontext kan de impact groter zijn aangezien het voor beheerders makkelijker is wanneer iedereen met hetzelfde besturingssysteem werkt: windows 10 of windows 11.
Daarnaast is het zo dat Microsoft strikt afgelijnde systeemvereisten heeft waar tal van systemen niet aan voldoen. Oude systemen moet je ooit toch vervangen en een upgrade op dat moment kan misschien interessanter zijn.
Niet elk apparaat is compatibel met Windows 11. Het kan dus gerust zijn dat je niet kan upgraden naar Windows 11. De compatibiliteit van je apparaat controleer je hier. Dat vormt echter geen enkel probleem. Wanneer je het besturingssysteem niet kan of wil updaten, kan je nog een geruime tijd gebruik maken van Windows 10.
Microsoft zal Windows 10 de komende jaren nog ondersteunen. Denk daarbij aan alle (veiligheids)updates dat het zal blijven uitvoeren. We verwachten dat ze ondersteuning bieden tot 14 oktober 2025. Tal van Microsoftgebruikers keken nog even de kat uit de boom totdat alle kleine akkefietjes opgelost waren en dat lijkt nu het geval te zijn dus als je Windows 11 kan installeren, dan lijkt ons dat vanaf nu een goed idee.
Onze Windows experten adviseren je graag. Aarzel niet om ons te contacteren via info@techne.be of 02/669.00.30 of boek hier een vrijblijvende meeting in.