Op deze pagina:
Als er 1 tendens is die we terugzien in alle IT-ontwikkelingen, dan is het wel dat IT steeds sneller en flexibeler wordt. De beste manier om daartoe te komen is de complexiteit ervan terug te dringen. Low-code platforms als het Microsoft Power Platform zijn daar het perfecte voorbeeld van. Deze plaforms maken het mogelijk om sneller innovatieve applicaties te bouwen, zonder dat daarvoor diepgaande IT-kennis nodig is.
Low-code platforms hebben een grafische interface en maken gebruik van drag-and-drop blokken waardoor een visuele flow van functionaliteiten wordt opgebouwd. Deze evolutie maakt het mogelijk om relatief eenvoudig en snel toepassingen op te zetten. Dat in tegenstelling tot traditionele programmeermethoden die vaak lang aanslepen. Ook kleinere organisaties hebben daardoor vandaag toegang tot toepassingen die voordien voorbehouden waren aan grote bedrijven.
De voornaamste onderdelen van het Power Platform van Microsoft zijn Power Apps, Power BI en Power Automate.
Bedrijven zijn altijd op zoek naar innovatieve manieren om de omzet te verhogen en klanten beter te bedienen. PowerApps maakt het mogelijk om te experimenteren met innovatieve toepassingen zonder het IT-team – dat vaak al beperkte tijd heeft – daarbij zwaar te belasten. Een low-code platform maakt het mogelijk om snel prototypes te bouwen en die verder af te stemmen op de actuele noden van de business.
Uit onderzoek van Forrester Consulting blijkt dat de inzet van Microsoft Power Apps zorgt voor een afname van 70% van de ontwikkelkosten en een ROI van 362% in drie jaar.
De meeste Power Apps toepassingen zijn er op gericht de interne werking te optimaliseren. Organisaties gebruiken vandaag heel wat verschillende toepassingen, processen en workflows. Via een low-code platform als PowerApps kunnen bestaande processen en workflows vaak geautomatiseerd worden door informatie uit de bestaande systemen te gaan koppelen.
Denk bijvoorbeeld aan de onboarding van nieuwe medewerkers. Hierbij zijn vaak verschillende afdelingen betrokken zoals recruitment, HR en IT. Door het onboarding proces te automatiseren kan veel handmatig werk voorkomen worden, verkleint de foutmarge én zijn nieuwe medewerkers sneller productief.
Uit onderzoek van Forrester Consulting blijkt dat de inzet van Microsoft Power Apps zorgt voor een gemiddelde efficiëntiewinst van 15%.
Wanneer je organisatie al een tijd bestaat is de kans groot dat je gebruik maakt van oudere toepassingen die je niet zomaar kan vervangen. Omdat er destijds veel werd in geïnvesteerd, er geen alternatief systeem is dat hetzelfde kan, of iedereen gewend is aan de (verouderde) manier van werken. Het probleem met zulke applicaties is dat ze vaak niet (goed) integreren met andere, meer moderne toepassingen. Een low-code platform kan dan een oplossing bieden doordat het de mogelijkheid biedt om data uit andere applicaties en databases te centraliseren. Data uit verschillende systemen kan zo alsnog gecombineerd worden voor bijvoorbeeld handige dashboards of rapportages en zakelijke applicaties.
Log in op de Power Apps omgeving kies voor ‘maken’ en ‘beginnen vanuit een sjabloon’. Hier zie je verschillende vooringestelde Power Apps applicaties.
Microsoft Power BI laat toe om nuttige dashboards te maken, een 360° inzicht te krijgen in de organisatiedoelstellingen, dynamische rapportage te creëren en vooral: slimmere, datagedreven beslissingen te nemen.
Gebruik Power BI bijvoorbeeld voor het monitoren en visualiseren van je website verkeer, email activiteit, donatieprogramma en de opkomst op je laatste webinar.
Dankzij Power BI kan je makkelijk rapporten en dashboards delen. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van rechten en rollen zodat enkel die personen die de nodige rechten hebben de informatie kunnen bekijken.
Dashboards in Power BI kunnen naar wens samengesteld worden vanuit verschillende databronnen. Maar er zijn ook applicaties (zoals Microsoft Dynamics en Salesforce) die voorgedefineerde rapporten en dashboards voor Power BI leveren. Zo heb je meteen een visueel overzicht van de belangrijkste data uit je applicaties.
Nog een voordeel van Power BI is de integratie met andere Microsoft producten. Hou je bepaalde KPI’s bij in een Power BI dashboard, dan kan je via Power Automate bijvoorbeeld meldingen laten versturen wanneer deze boven een bepaalde waarde uitkomt. Data uit andere Microsoft applicaties kan je uiteraard ook makkelijk binnen Power BI gaan integreren.
In de data stories gallery van Microsoft vind je heel wat actuele voorbeelden van rapportages en dashboards die gemaakt zijn met Power BI: https://community.powerbi.com/t5/Data-Stories-Gallery/bd-p/DataStoriesGallery
Met Power Automate maak je geautomatiseerde werkstromen tussen je favoriete apps rond email, productiviteit, notificaties, verzamelen van gegevens, social media en VEEL meer. Op die manier kan je tijdsintensieve taken en processen automatiseren.
Om een flow op te zetten hoef je geen technische achtergrond te hebben. Heb je een idee? Bekijk of je applicatie bij de lijst van beschikbare connectoren staat en ga aan de slag. Je workflow kan je werk van morgen al verlichten.
Dat was vroeger wel anders. Doorgaans werd toen gebruik gemaakt van SharePoint Designer Workflows en InfoPath om processen te automatiseren. Het opzetten daarvan – vooral de nodige connecties – duurde erg lang en vereiste de nodige technische kennis. Flow stelt deze connecties beschikbaar zodat je meteen aan de slag kan; eind 2016 waren er 60 connectors maar dat aantal groeide tot 150 in 2018 en op dit moment zijn er reeds 250 connectors. Daarnaast is het ook mogelijk om je eigen connectors te bouwen.
De Power Automate templates geven je een goed idee van de mogelijkheden die Power Automate biedt om workflows te automatiseren. Bekijk ze hier: https://flow.microsoft.com/nl-nl/templates/
Wil je graag de mogelijkheden van het Power Platform voor jouw organisatie bespreken? Neem vrijblijvend contact met ons op via 02/6690030 of info@techne.be.