Begin April 2014 stopt Microsoft de ondersteuning voor Windows XP. Dit heeft grote gevolgen voor alle XP gebruikers, vooral bedrijven. We bespreken enkele oplossingen.
Op deze pagina:
Het vaakst gebruikte besturingssysteem binnen bedrijven is Windows 7, dat bij ongeveer 50% van de bedrijven geïnstalleerd is. Opvallend is dat de tweede plaats ingenomen wordt door Windows XP, dat inmiddels reeds 10 jaar oud is. Windows XP wordt nog steeds gebruikt door 25% van de bedrijven.
Er zijn verschillende redenen waarom heel wat bedrijven nog steeds Windows XP gebruiken. Een ervan is het zwakke enthousiasme voor de opvolger van XP, Windows Vista. De systeemvereisten van Vista lagen heel wat hoger dan die van Windows XP, wat ervoor zorgde dat heel wat systemen traag werkten of niet alle grafische functies konden gebruiken. Daarbovenop hielden veel bedrijven vast aan de gekende user interface, die met de komst van Vista een facelift had gekregen.
Een andere reden dat bedrijven blijven gebruik maken van XP is omwille van software die niet door andere besturingssystemen ondersteund wordt. Ook oudere randapparatuur als printers en scanners hebben soms drivers nodig die enkel binnen Windows XP beschikbaar zijn.
Vanaf april 2014 worden er geen updates en veiligheids patches meer gedaan aan Windows XP. Toestellen die dan nog het populaire besturingssysteem gebruiken, zijn kwetsbaar voor hack aanvallen van buitenaf. Omdat omschakelen naar een nieuw besturingssysteem vaak problemen met zich mee brengt, bijvoorbeeld qua compabiliteit, bespreken we enkele mogelijke oplossingen.
Moet u XP blijven gebruiken omwillen van de compabiliteit van uw software of randapparatuur, dan haalt u dit toestel indien mogelijk best uit het netwerk en stopt u de connectie met internet.
Standaard software pakketten kunnen meestal mee upgraden naar een nieuw besturingssysteem. Werkt u echter met maatwerk oplossingen, dan kan het zijn dat deze specifiek voor uw huidig besturingssysteem geschreven werd.
Een mogelijke oplossing om deze probleemsoftware toch te blijven gebruiken, is door deze te laten draaien via de sandbox van een virtuele machine. Windows 7 Pro bevat daarvoor de Windows XP Mode en Virtual PC, Windows 8.x Pro en Enterprise hebben Hyper-V virtualisatie ingebouwd.
Heel wat bedrijven houden vast aan oude methodes en blijven de migratie uitstellen waarbij ze denken geld uit te sparen. Feit is echter dat door de vele work-arounds en onefficiënte oplossingen tijd en geld verloren gaat. Bovendien groeit steeds het risico wat betreft veiligheid en compabiliteit. Bedrijven die wel investeren in moderne oplossingen met het oog op toekomstige ontwikkelingen creëren daarbij langzaam maar zeker een voorsprong.
Bent u ook klaar om uw systemen future-proof te maken, neem dan contact op met een professional die gespecialiseerd is in ‘compability testing’.
Wilt u uw Windows XP toestel upgraden naar Windows 10?
Laat uw gegevens achter zodat we u de nodige instructies kunnen toesturen.
[mc4wp_form id=”10047″]
Draait u nog Windows XP? Neem contact op met onze specialisten zodat we samen de mogelijkheden kunnen bespreken. Bel 02/669 00 30.