Microsoft Intune: beveilig je zakelijke data op al je apparaten

DELEN

Als zaakvoerder of IT beheerder is het belangrijk om de technologieën te begrijpen die kunnen bijdragen aan de efficiëntie en veiligheid van je organisatie. Microsoft Intune is zo'n tool. Maar wat is Intune precies? Hoe werkt het? En waarom zou je het gebruiken? Laten we eens dieper in deze vragen duiken.

Wat is Microsoft Intune?
Hoe werkt Microsoft Intune?
Wat zijn de voordelen van Microsoft Intune?

Wat is Microsoft Intune?

Microsoft Intune maakt deel uit van het Microsoft 365-aanbod en is een cloudgebaseerde service waarmee je de apparaten binnen jouw organisatie vanuit een enkel centraal punt kunt beheren. Je hebt vanaf elke locatie met internettoegang toegang tot je beheerconsole.

Intune stelt organisaties in staat om regels op te stellen voor deze apparaten en de data die ze bevatten. Het wordt je eenvoudiger gemaakt om medewerkers toegang te verlenen of te ontzeggen tot bedrijfsinformatie, ongeacht of zij gebruikmaken van persoonlijke of zakelijke apparaten.

Hoe werkt Microsoft Intune?

Intune is eigenlijk een familie van producten en diensten, waaronder Microsoft Intune service, Configuration Manager en co-beheer, Endpoint-analyse, Windows Autopilot en het Intune beheercentrum. Elk van deze elementen speelt een rol in het helpen beheren van de apparaten binnen jouw bedrijfsomgeving.

Intune biedt een oplossing voor zowel Mobile Device Management (MDM) als Mobile Application Management (MAM). 

Mobile Device Management (MDM)

Hier stelt Intune beheerders in staat om de fysieke apparaten die worden gebruikt door werknemers te controleren. Dit omvat zowel bedrijfsapparaten als persoonlijke apparaten die werknemers gebruiken voor hun werkzaamheden (ook wel bekend als Bring Your Own Device of BYOD).

Intune kan worden gebruikt om apparaten te registreren, instellingen te configureren, updates en apps te installeren en beveiligingsbeleid te implementeren. Het kan ook worden gebruikt om op afstand acties uit te voeren op apparaten, zoals een apparaat vergrendelen of wissen.

Mobile Application Management (MAM)

In dit aspect gaat het meer om het beheren van de software op de apparaten. Beheerders kunnen specifieke bedrijfsapps beheren en beveiligen zonder de rest van het apparaat te beïnvloeden. Dit is vooral handig voor BYOD-scenario's, waarbij de werknemers dus hun persoonlijke apparaten voor het werk gebruiken. Beheerders kunnen regels instellen voor deze apps, zoals het vereisen van een pincode, het beperken van gegevensuitwisseling tussen apps, en het wissen van bedrijfsgegevens uit een app.

Intune integreert naadloos met andere Microsoft 365-producten, waardoor beheerders gemakkelijk een beveiligingsbeleid kunnen instellen en naleven. Daarnaast biedt Intune ook ondersteuning voor het beheer van niet-Microsoft producten.

Het gebruik van Intune vereist een initiële setup waarbij je bepaalt welke apparaten en apps worden beheerd en welke beleidsregels worden toegepast. Daarna kunnen beheerders apparaten en apps op afstand monitoren en beheren via de Intune-console.

Wat zijn de voordelen van Microsoft Intune?

Een van de grootste voordelen van Intune is dat het zowel vaste als mobiele apparaten kan beheren, wat betekent dat je zowel laptops als mobiele telefoons van medewerkers onder je hoede kunt nemen. Met Intune kun je bijvoorbeeld een verloren of gestolen apparaat op afstand resetten of vergrendelen om bedrijfsinformatie te beschermen.

Intune maakt het ook mogelijk om nieuwe apparaten vooraf te configureren. Applicaties als Adobe, een ERP of andere Microsoft 365 apps kunnen standaard geïnstalleerd worden zodat dit niet telkens weer tijd kost. Windows Autopilot kan ook helpen om bestaande apparaten te hergebruiken of opnieuw in te stellen. Dit is vooral handig voor bedrijven in een groeifase, waar het aantal te beheren apparaten snel kan toenemen.

Zoals reeds aangegeven bevordert Intune ook het gebruik van een BYOD (Bring Your Own Device) beleid. Met Intune kan de IT-afdeling bijvoorbeeld werkgerelateerde apps en gegevens op een privé-apparaat beheren, zonder toegang te hebben tot persoonlijke gegevens zoals foto's, e-mails of WhatsApp berichten.

Tot slot, vanuit een veiligheidsperspectief, stelt Intune bedrijven in staat om hun apparaten op afstand te beveiligen. Dit is vooral handig in een tijd waarin werknemers steeds vaker op afstand of vanuit huis werken. Met Intune kun je ervoor zorgen dat alle apparaten altijd up-to-date zijn met de laatste veiligheidsupdates en patches. Zo houden organisaties optimaal controle over de beveiliging van zakelijke gegevens.

Conclusie

Microsoft Intune is een krachtige tool voor het beheer en de beveiliging van apparaten binnen jouw organisatie. Of je nu op zoek bent naar een oplossing voor apparaatbeheer, applicatiebeheer of IT-beveiliging, Intune heeft het allemaal. Het is de ultieme oplossing voor jouw bedrijf om ervoor te zorgen dat je apparaten efficiënt en veilig zijn.

Wil je graag bespreken hoe Microsoft Intune gebruikt kan worden binnen jouw organisatie? Kies je moment voor een vrijblijvend gesprek.