Gratis antivirus software: Microsoft Security Essentials

DELEN

Zowel Windows 8.1 en Windows RT 8.1 beschikken standaard over Windows Defender als bescherming tegen virussen en malware. Gebruik je een oudere versie van Windows, dan kan je gratis Microsoft Security Essentials downloaden.

Op deze pagina:

Wanneer je zoekt naar een gratis antivirus dan moet je er steeds over waken dat je software gebruikt vanuit een veilige bron. Daarom is het goed om te weten dat Microsoft een eigen antivirus programma aanbiedt.

Microsoft Security Essentials is een gratis tool van Microsoft die je computer scant naar malware en eveneens real time bescherming biedt. De interface is eenvoudig en overzichtelijk, het beginscherm geeft meteen toegang tot de voornaamste functies. De status van de real time systeembeveiliging wordt weergegeven en er kan meteen een snelle, volledige of aangepaste scan gestart worden.
Een snelle scan zal de meest kritische gebieden op de computer, bij de aangepaste scan kan je zelf bepalen welke gebieden doorzocht moeten worden en de volledige scan zal een scan doen van het volledige systeem.

Microsoft Security Essentials

Hou je antivirus up to date

Bij eender welke antivirus software die je gebruikt is het van belang dat deze altijd up to date wordt gehouden. Microsoft Security Essentials controleert zelf op regelmatige tijdstippen of er updates beschikbaar zijn en houdt zichzelf up to date. Onder de tab ‘bijwerken’ kan je zelf ook de nieuwste antivirusdefinities downloaden. Voor je een systeemscan start ga je best na of de software volledig actueel is.

Wanneer er geïnfecteerde of verdachte bestanden gevonden worden krijg je enkele opties om deze te verwerken. Via de tab ‘geschiedenis’ kan je al deze bestanden uit eerdere scans bekijken. Je ziet bijvoorbeeld welke bestanden in quarantaine geplaatst zijn, welke bestanden als verdacht beschouwd werden maar die je zelf hebt toegestaan en verdachte bestanden waar je nog geen beslissing over genomen hebt.

Hoewel de interface eenvoudig oogt, bevat deze gratis antivirus software toch heel wat mogelijkheden. In het tabblad ‘instellingen’ kan je aanpassingen en uitzonderingen activeren, processen en bestandstypen uitsluiten van scans, automatische scans inplannen en meer.

Microsoft Security Essentials

Microsoft Security Essentials antivirus installeren

De installatie van de antivirus software verloopt zonder problemen, je hoeft enkel de stappen in het installatieproces te volgen. Let wel; Microsoft Security Essentials werkt niet met Windows 8, aangezien de antivirus functionaliteit daar standaard is ingebouwd.
Wil je de antivirus software op Windows XP installeren dan kan dat, de ondersteuning van Security Essentials voor XP loopt nog tot 2015. Let er wel op dat dit, aangezien de ondersteuning van XP gestopt is, slechts een druppel op een hete plaat is.

Heeft u vragen over antivirus of firewall, contacteer ons vandaag nog.