De strijd tegen ransomware was lange tijd als dweilen met de kraan open. Voor elke dreiging die aangepakt werd doken 2 nieuwe varianten op. De Belgische regering werpt zich nu mee in de strijd.
Cybercriminelen maken in slechts weinig andere landen zo veel phishing- en ransomwareslachtoffers als in België. De criminelen zijn uit op geld, en richten hun pijlen dan ook steeds vaker op grote prooien als advocaten, belangrijke organisaties en ziekenhuizen. De regering ziet zich genoodzaakt om in te grijpen, zo blijkt uit het actieplan tegen ransomware dat gisteren voorgesteld werd door het Centrum voor Cybersecurity België.
Een van de maatregelen is de aansluiting bij No More Ransom, een initiatief van het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie, Europol’s European Cybercrime Centre en twee cybersecurity bedrijven – Kaspersky Lab en Intel Security. België is een van de eerste Europese landen die zich aan het project verbindt.
Het doel van No More Ransom is kennis delen, internetgebruikers informeren en slachtoffers helpen om te herstellen van een ransomware aanval. Het initiatief krijgt inmiddels de steun van heel wat publieke en private partijen over de grenzen heen, en dat is nodig om een kans te maken tegen ransomware die een internationale dreiging vormt.
De website nomoreransom.org biedt naast preventieadvies ook hoop voor ransomwareslachtoffers. De ‘crypto sheriff’ is een tool die je helpt achterhalen met welk type ransomware je precies te maken hebt. Vervolgens wordt gecontroleerd of er een decryptietool voor je beschikbaar is. Indien dat het geval is voorkom je dus dat je bestanden verloren zijn of dat je losgeld moet betalen om ze te ontsleutelen.
Een algehele oplossing is er helaas niet – inmiddels zijn er meer dan 50 families van deze malware in omloop en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Met iedere nieuwe variant komen er betere versleutelingen en nieuwe functionaliteiten. Voorkomen blijft dus prioriteit, en dat begint met een goede anti-virussoftware, een backup en training van gebruikers.