Als ICT partner van heel wat VZW's uit Vlaanderen en Brussel zien we dat organisaties vaak moeite hebben om ten volle te profiteren van de mogelijkheden die technologie biedt. Soms ontbreekt intern de nodige kennis, omdat ICT zo complex is, maar vaak moeten vzw's het ook doen met beperkte financiële middelen.
Al jaren hanteren we daarom vzw-vriendelijke tarieven, geven we gratis infosessies en kijken we steeds naar hoe vzw's hun IT-budget optimaal kunnen besteden.
Maar dit jaar wilden we meer doen.
Het was de eerste keer dat Techne de VZWmakeover organiseerde. De wedstrijd bood alle ambitieuze vzw's met een sociaal doel de kans op een volledige professionalisering van de ICT omgeving ter waarde van €25.000.
De selectie verliep aan de hand van een vragenlijst, waarbij gepolst werd naar hun visie op de toekomst en hoe zij technologie zouden inzetten om de sociale impact te vergroten.
Meer dan 165 vzw's waagden hun kans en daaruit werden 3 finalisten geselecteerd. Zij hadden de beste visie en ambitie om technologie maximaal te benutten. De uiteindelijke winnaar, dierenasiel Dierenvrienden uit Sint-Truiden, werd verkozen door het brede publiek.
Een fantastische winnaar, want zij spelen op veel vlakken een voortrekkersrol én spelen ook een belangrijke maatschappelijke rol.
Philip Zurinckx, voorzitter van Dierenasiel Dierenvrienden Sint-Truiden, kwam eerder deze week zijn prijs in ontvangst nemen.
Het hoofddoel van de organisatie is de juiste match vinden tussen dieren en adoptanten. Daarin zijn zij duidelijk; het asiel is géén winkel, het doel is steeds dat zowel de dieren als de adoptanten tevreden en gelukkig zijn.
Om dat te verwezenlijken wordt gewerkt volgens een wetenschappelijk adoptieprogramma. Heel wat gegevens betreffende dieren ( afkomst, gedrag, medische toestand, overzicht training in het asiel, gedragsevaluatie ,foto en historiek,..) en personen ( vragenlijsten kandidaat -adoptanten, adopiecontracten, bewijs terug eigenaar,...) worden daarom bewaard.
Daarnaast speelt het dierenasiel ook een maatschappelijke rol in het begeleiden van jongeren die een dagbesteding nodig hebben of schoolmoe zijn.
Ook volwassenen die opnieuw hun weg in de arbeidswereld zoeken kunnen er terecht.
Het dierenasiel is afhankelijk van giften, adoptiegelden en lidgelden. Dat geld werd steeds weloverwogen besteed. Maar de organisatie groeit en dat brengt enkele uitdagingen met zich mee. Zo is er nood aan een digitalisering van de administratieve processen.
Van de kandidatuurstelling voor adoptie, het beheer en opvolging van de adoptieprocessen tot stockbeheer van voeding en benodigdheden;
teveel van deze taken gebeuren nog manueel en op papier.
Daarnaast moeten ook de gegevens van de dieren en kandidaat-adoptanten overzichtelijker beheerd kunnen worden in een centrale database. Op die manier kan het adoptieproces sneller en inzichtelijker verlopen, waardoor de kwaliteit van de dienstverlening verbeterd wordt.
Dankzij de VZW makeover zal het dierenasiel haar infrastructuur, communicatie en applicaties sterk kunnen moderniseren en zodoende haar dienstverlening verbeteren. We kijken er alvast naar uit om hier, samen met onze partners, de schouders onder te zetten. To be continued!