Nieuws en tips

Cybersecurity bij KMO's: meer hoop dan strategie

Geschreven door Admin | Jul 6, 2024 11:57:53 AM

Ondanks het groeiende besef van cyberdreigingen, blijven veel Belgische kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's) afhankelijk van hoop als hun primaire verdedigingsstrategie. Recent onderzoek onthult een zorgwekkende kloof tussen bewustzijn en vertrouwen in de eigen cybersecuritymaatregelen.

Op deze pagina:

  1. Gebrek aan cybersecurity bij KMO's
  2. 5 factoren die bedreiging vergroten
  3. Tijd voor actie

Gebrek aan cybersecurity bij KMO's

Slechts iets meer dan een kwart van de KMO's in België gelooft dat ze adequaat zijn uitgerust om cyberincidenten te voorkomen, terwijl minder dan een kwart zich competent voelt in het detecteren van dergelijke incidenten. Zo blijkt uit recent onderzoek van de Europese cyberbeveiligingsspecialist HarfangLab.

Dit contrast wordt versterkt door het feit dat 38% van deze bedrijven het huidige dreigingsniveau als "extreem" of "zeer ernstig" classificeert en 81% weliswaar een cybercrisisbeheerplan op papier heeft, maar slechts 20% vol vertrouwen is in hun vermogen om cyberaanvallen effectief af te weren.

Belgische KMO's schatten hun blootstelling aan cyberdreigingen hoger in dan hun collega's in Duitsland (37%) en Nederland (24%), maar lager dan Franse bedrijven, waar bijna tweederde de dreigingsniveau als ernstig ervaart.

5 factoren die bedreiging vergroten

De toegenomen bedreiging kan worden toegeschreven aan vijf hoofdfactoren:

  1. Toenemende Connectiviteit: Als gevolg van een steeds meer verbonden economie.
  2. Groei van Nieuwe Endpoints: Met de toename van apparaten verbonden aan netwerken.
  3. Tekort aan Geschoolde Specialisten: Een chronisch tekort aan cybersecurity professionals verergert het probleem.
  4. Opkomst van Generatieve AI: Nieuwe technologieën introduceren zowel kansen als nieuwe kwetsbaarheden.
  5. Geopolitieke Conflicten: Deze dragen bij aan de complexiteit en het volume van cyberaanvallen.

"We worden geconfronteerd met een wereldwijd tekort aan cybersecuritytalent, wat een van de redenen is waarom moderne cybersecuritytools en -technologieën essentieel zijn om onze professionals te ondersteunen en hun efficiëntie te vergroten."
- Anouck Teiller, Chief Strategy Officer bij HarfangLab

Tijd voor actie

Het is hoog tijd dat Belgische KMO's deze verontrustende cijfers als een wake-up call zien en actie ondernemen om hun cybersecurity strategieën te versterken. Dit betekent niet alleen investeren in technologie, maar ook in training en bewustwording, om zo de kloof tussen risicoperceptie en daadwerkelijke weerbaarheid te dichten. 

Neem je cybersecurity nu in handen en bespaar zelfs tot 50% op je security dankzij Savaco en VLAIO. Interesse in een voordelig tarief voor jouw cybersecurity verbetertraject? Plan een vrijblijvend gesprek.

 

Bron: Computable