Handen wassen, afstand bewaren, in uw kot blijven, social distancing … de hygiëne maatregelen tegen het coronavirus zijn ondertussen welgekend. Maar hoe is het gesteld met je cyber hygiëne? De schade door cybercriminaliteit in België voor 2019 wordt geraamd op om en bij de 4,5 miljard Euro.
Op deze pagina:
Cyber hygiëne wordt vaak vergeleken met persoonlijke hygiëne. Net zoals een individu hygiëne maatregelen neemt om een goede gezondheid te behouden, kunnen cyberhygiëne praktijken gegevens veilig en goed beschermd houden. Cyberhygiëne heeft betrekking op de praktijken en voorzorgsmaatregelen die gebruikers nemen om gevoelige gegevens georganiseerd, veilig en beschermd te houden tegen diefstal en aanvallen van buitenaf.
En die cyber hygiëne blijkt bij zelfstandigen en KMO’s vaak ondermaats. Uit gesprekken met zaakvoerders blijkt vaak dat zij zich te klein achten zijn om het doelwit te worden van cyberaanvallen. Ten onrechte, want net omdat zij vaak geen degelijke beveiligingsstrategie hebben zijn net zij één van de belangrijkste doelwitten van cybercriminelen. Uiteraard zijn er gecoördineerde aanvallen op grote organisaties, zoals de recente Twitter hack, maar daarnaast gaat er ook malware rond die lukraak slachtoffers maakt. Deze richt zich op bijvoorbeeld zwakke punten in servers, of op eindgebruikers die ter goeder trouw een e-mail of sms bericht aanklikken. Vooral organisaties die hun cyber hygiëne niet op orde hebben worden zo getroffen.
Het feit dat thuiswerken de norm is geworden gooit extra olie op het vuur. Want buiten de beschermde kantooromgeving is er vaak nog minder aandacht voor het beveiligen van het wifi-netwerk, implementeren en up-to-date houden van antivirus en verwijderen van verdachte e-mails.
Voor wie hoopt dat cybercriminelen uiteindelijk gestraft worden is er meer slecht nieuws. Uit cijfers van het kabinet van Justitie voor 2014 tot 2018 blijkt dat er jaarlijks meer dan 20.000 klachten ingediend worden bij de politie voor internetfraude of cybercriminaliteit. Daarnaast worden jaarlijks honderdduizenden verdachte mails en sms’en doorgestuurd naar het Centrum voor Cybersecurity België. Amper 7% van de zaken kwam effectief voor de rechtbank. 3 op 4 aanklachten werd meteen geseponeerd. Dat blijkt uit cijfers die Groen-parlementslid Stefaan van Hecke aan VRT-nieuws bekendmaakte.
Volgens minister van Justitie Koen Geens is dat vooral te wijten aan het gebrek aan middelen. De cybercriminaliteitsafdelingen van de meeste politiediensten en parketten zijn onderbemand en hebben niet de middelen om cybercriminelen efficiënt te vervolgen.
Cybercriminaliteit zal dus niet meteen verdwijnen, dus neem je maar beter je voorzorgen.
Net als bij het coronavirus is het motto: voorkomen is beter dan genezen. Hanteer deze tips voor een goede cyberhygiëne: