Nieuws en tips

Bijna de helft van de geïnfecteerde data niet hersteld na ransomware-aanval

Geschreven door techne | Jun 6, 2024 9:52:44 AM

Gemiddeld wordt bij een cyberaanval 41 procent van de data gecompromitteerd. Daarvan kan slechts 57 procent worden hersteld. Dit betekent dat organisaties er na een ransomware-aanval niet in slagen om bijna de helft van de geïnfecteerde data te herstellen. Het overgrote deel van de bedrijven betaalt echter wel losgeld. Dat blijkt uit het 2024 Ransomware Trends Report van Veeam.

Het onderzoek is uitgevoerd onder organisaties die in de afgelopen twaalf maanden te maken hebben gehad met ten minste één succesvolle cyberaanval. Aan de enquête namen 1.200 respondenten deel, waaronder leidinggevenden, informatiebeveiligingsprofessionals en back-upbeheerders.

Weerbaarheid is ook een kwestie van organisatie. Ondanks de toenemende focus op cyberparaatheid, lijken back-up- en cyberteams volgens het rapport nog steeds niet goed op elkaar afgestemd. Voor het derde opeenvolgende jaar vindt 63 procent van de organisaties dat hun back-up- en cyberteams niet gesynchroniseerd zijn. 61 procent van de beveiligingsprofessionals en 75 procent van de back-upbeheerders is van mening dat de teams "significante verbeteringen" of een herziening van hun systemen nodig hebben.

Meerderheid betaalt losgeld

Voor het derde jaar op rij betaalde de grote meerderheid van de respondenten (81 procent) losgeld om een aanval te beëindigen en gegevens te herstellen. Eén op de drie organisaties die losgeld betalen, kan de gegevens echter nog steeds niet herstellen.

Betalen heeft soms ook een pragmatisch motief. Sommige bedrijven hebben hun data sneller kunnen herstellen door losgeld te betalen dan door hun eigen herstel uit te voeren.

Techne/Savaco kan jou helpen om je cyberveiligheid op te schroeven door:

  • Een security audit van je organisatie
  • IT-security advies op maat
  • Installatie, beheer en monitoring van IT-security tools
  • Bewustwordingstrainingen voor eindgebruikers

Een vraag? Plan een vrijblijvend gesprek.

 

Bron: Computable