We werken sinds de covid-pandemie meer vanop afstand. Hier ontdek je 7 tips die je daarbij kunnen helpen.
Op deze pagina:
De meeste Belgen die op afstand kunnen werken, doen dat de afgelopen dagen en het is voor velen een behoorlijke aanpassing geweest. Bedrijven en organisaties die cloudgebaseerde software gebruiken, hebben de meeste van hun tools probleemloos kunnen blijven gebruiken, terwijl anderen op zoek zijn naar manieren om informatie te delen en als team te communiceren.
Als je op zoek bent naar oplossingen om makkelijker te werken vanop afstand, of als je niet goed weet welke tools te gebruiken, neem dan eerst contact op met je IT-afdeling. Zoek niet zelf naar software en tools die mogelijk niet aan uw behoeften voldoen – of erger nog, een veiligheidsrisico voor jezelf en je werkgever.
Hier zijn 7 tips om ervoor te zorgen dat je veilig blijft terwijl je vanop afstand werkt.
Probeer alleen software te gebruiken die door je werkgever is geleverd. Zo zorg je ervoor dat je ondersteuning kan krijgen wanneer dat nodig is en dat het IT-team effectief kan helpen bij problemen. Als je software gebruikt die geen deel uitmaakt van de toolset van je bedrijf, is de kans groot dat je er alleen voor staat.
Als je een bepaalde software of mogelijkheden mist, neem dan contact op met je IT-afdeling voor hulp. Het is beter om zulke vragen te communiceren dan zelf online een oplossing te vinden die tot meer problemen kan leiden.
Gebruik enkel je eigen privé internet verbinding, dus geen publieke wifi hotspots. Je thuisnetwerk kan je minimaal beveiligen door het standaard wachtwoord van je router te veranderen naar een sterk lang wachtwoord, en WPA2-encryptie op de wifi verbinding aan te zetten. Is dit laatste te technisch voor je, neem dan contact op met je IT-afdeling.
In het geval je een eigen privé PC gebruikt zijn er enkele zaken waarop je moet letten om goed beveiligd te blijven. Installeer sowieso steeds de laatste updates van je besturingssysteem:
Daarnaast doe je er goed aan om een virusscanner op je PC te installeren. 2 Gratis virusscanners zijn bijvoorbeeld www.avast.com/free-antivirus-download en www.avg.com. Zorg er vervolgens voor dat deze aanstaat en continue scant.
Het is sowieso aangeraden om niet meermaals hetzelfde wachtwoord te hergebruiken, maar gebruik zeker geen privé wachtwoorden voor je zakelijke accounts. Sla je wachtwoorden niet op in een tekstbestand op je computer en schrijf ze ook niet neer, maar gebruik een wachtwoordmanager zoals lastpass. Deze heeft ook een gratis versie.
Een VPN of Virtual Private Network is een manier om veilig informatie tussen je computer en het bedrijfsnetwerk te verzenden. Wanneer je werkt via VPN voorkom je dat informatie mogelijk wordt opgevangen en geopend door hackers.
Wanneer je een VPN-verbinding verbinding kan maken met het netwerk van je bedrijf of organisatie, heb je waarschijnlijk toegang tot de meeste, zo niet alle, tools die je normaal gesproken zou hebben. Als je niet zeker weet of er een VPN beschikbaar is, neem dan contact op met je IT-afdeling voor meer informatie.
Houd er ook rekening mee dat er verschillende types VPN zijn. Met een persoonlijk VPN-account (die je bijvoorbeeld zelf gebruikt om veilig of anoniem te surfen) heb je geen toegang tot het bedrijfsnetwerk.
Lees ook onze VPN best practices om altijd een vlotte VPN verbinding te hebben.
Als je werk zakelijke transacties met zich meebrengt, maak dan een eenvoudig verificatieproces rond geld overboekingen met je collega’s om te verifiëren dat de communicatie echt is. Een eenvoudig telefoontje om de authenticiteit van een betaalverzoek te verifiëren, kan het verschil zijn tussen business as usual (of op zijn minst zoals het nu is) en een financiële ramp.
In tijden van nood is het feest voor hackers!
Denk zeker niet ‘dit overkomt mij nooit’ want oplichters worden steeds efficiënter in hun ‘social engineering’ technieken. Daarbij doen ze zich voor als iemand anders. Ze sturen bijvoorbeeld een email die lijkt te komen van je zaakvoerder en vragen een betaling door te voeren. Om extra druk op je te zetten zeggen ze dat de zaakvoerder door de covid-19 situatie niet beschikbaar is maar dat de betaling dringend moet gebeuren.
Net zoals het antal gevallen van oplichting rondom financiële transacties toeneemt, nemen ook phishing-pogingen om toegang te krijgen tot bedrijfsinformatie toe. Neem voorzorgsmaatregelen bij het lezen van e-mails, zelfs als ze afkomstig lijken te zijn van vertrouwde afzenders. Controleer altijd eerst de authenticiteit voordat je ergens op klikt.
Oplichters proberen bijvoorbeeld het Corona virus te gebruiken om je aandacht te krijgen, met onderwerpregels als ‘Nieuwe veiligheidsmaatregelen tegen corona’ of ‘is het coronavirus in uw stad’? In de mails zitten dan links of pdf, mp4 of doc-bestanden die malware of een cryptolocker bevatten.
Vrees je dat je het slachtoffer bent geworden van zo’n aanval? Meldt dit dan meteen aan je leidinggevende en de IT-afdeling.
Een van de belangrijkste dingen die we nu kunnen doen, is met elkaar communiceren. Wees niet bang om vragen te stellen; je hebt informatie en de juiste middelen nodig om met je verantwoordelijkheden om te gaan en je leidinggevenden en je IT-afdeling zullen blij zijn dat je vragen stelt.
Heb je een vraag over werken op afstand, beveiliging of hoe we onze klanten ondersteunen tijdens de COVID-19-pandemie? Vraag het ons via info@techne.be of 02/6690030.