7 richtlijnen voor de beveiliging van mobiele toestellen in je organisatie

  • Home
  • /
  • Nieuws en tips
  • /
  • 7 richtlijnen voor de beveiliging van mobiele toestellen in je organisatie
DELEN

Het huwelijk tussen mobiele toestellen en medewerkers heeft meer weg van een achtbaan dan een sierlijke choreografie.

Uit recent onderzoek uitgevoerd voor Unysis is gebleken dat de explosie van smartphones en tablets in ondernemingen de IT beheerders en security managers overrompeld heeft. Systeembeheerders hebben de grootste moeite om alle verschillende toestellen te ondersteunen en de risico’s in te schatten en beperken.

Hogere productiviteit = hoger risico.

Het is zinloos te ontkennen dat mobiele toestellen onze manier van zaken doen al enorm veranderd heeft. Het potentieel om onze productiviteit, inkomsten en uiteindelijk de moraal van de medewerkers een boost te geven maakt van een smartphone een fantastische tool voor elke onderneming. De keerzijde van de medaille is dat elke nieuwe applicatie geïnstalleerd op het toestel een last is voor de IT beheerders omdat elke applicatie een risico met zich meebrengt en een deel van de internetverbinding; waar uw hele organisatie van afhankelijk is; gebruikt.

Het grootste risico loopt een organisatie bij diefstal van het toestel, tegenwoordig staan niet enkel de telefoonnummers van hun contactpersonen op het toestel maar eveneens alle e-mails, contracten om nog maar te zwijgen over de mogelijkheid om aan te melden op de systemen van de onderneming en alle beschikbare data te te raadplegen.

Het resultaat is dat de beveiliging van deze toestellen een topprioriteit moet zijn voor elke onderneming. U medewerkers sensibiliseren over mobiele beveiliging is een van de eerste stappen die u organisatie kan nemen. Een toevoegsel aan een arbeidsovereenkomst is echter onvoldoende, u moet beveiligingssoftware installeren op het toestel.

Richtlijnen voor een goede beveiliging zijn:

1. Identificeer alle mobiele toestellen en hou een inventaris bij

2. Beveilig uw draadloos netwerk en laat enkel toestellen toe die toegang effectief nodig hebben. Facebook is geen tool om beter te werken.

3. Installeer software op de mobiele toestellen die u toelaat om alle data op afstand te wissen

Enkele softwares die uw toestel kunnen blokkeren of volledig wissen bij diefstal zijn:

- Avast! Free mobile security
- Lookout Premium
- McAfee Mobile Security
- Trend Micro Mobile Security

4. Maak een onderscheid tussen persoonlijke en professionele informatie, heel wat telefoons laten nu toe van verschillende profielen te gebruiken op dezelfde telefoon.

5. Voorzie automatische updates van de antivirus, firewall en servers in uw infrastructuur. Een virus kan namelijk via een mobiel toestel toegang krijgen tot uw netwerk.

6. Installeer management software op de mobiele toestellen zodat een gebruiker niet zomaar kan installeren wat hij/zij wil.

7. Laat IT-beheerders toe om de data die kan opgeslagen worden op de mobiele toestellen te beperken. Zo kan u de toegang tot bedrijfskritische data ontnemen.

Ons advies: Beveilig op zijn minst de mobiele toestellen waar bedrijfskritische data op staat met een antivirus en software om het toestel te kunnen blokkeren of wissen en beperk de toegang van uw draadloos netwerk tot bedrijfskritische toestellen.