5 stappen voor een veilige backup oplossing

DELEN

Goede backups zijn essentieel en kan je van fouten of een faillissement behoeden. Deze 5 stappen leiden jou naar een veilig backup plan.

Op deze pagina:

We kunnen het belang van een goede backup oplossing niet genoeg onderstrepen. Op zijn minst zal het jou ooit heel wat ongemak besparen, maar we kennen ook gevallen waar de backup het bedrijf van een failissement behoedde. Deze 5 stappen leiden jou naar een veilig backup plan.

1. Backup dagelijks

We trappen meteen een open deur in maar het blijft ons verbazen hoe vaak organisaties een verouderde backup hebben doordat ze er bijvoorbeeld voor kozen om 1 keer per week een backup te maken. Een week aan data opnieuw invoeren – er van uit gaande dat je medewerkers nog weten wat ze precies in die periode gedaan hebben – is een hels werk, om nog te zwijgen van de kost die het met zich meebrengt.
Met een dagelijkse backup geraak je in het ergste geval 1 dag aan werk kwijt.

2. Controleer je backups

Wanneer je na dataverlies een backup restore moet doen, dan wil je er wel zeker van zijn dat je backups correct genomen zijn. De enige manier om daar zeker van te zijn is om regelmatig – dagelijks zelfs – de status van je backup te controleren.

3. Plaats je backup buiten je bedrijfspand

Er zijn heel wat oorzaken voor dataverlies: een menselijke fout, een virus, crash, diefstal, blikseminslag, brand … In die laatste gevallen is ook je lokale backup niet veilig. Zorg er daarom voor dat je backups offsite worden bewaard. Met een online backup oplossing word je data bijvoorbeeld naar een externe locatie gekopieerd.

4. Versleutel je data

Wanneer je je data bewaart op een lokaal of online backup medium dan wil je uiteraard voorkomen dat buitenstaanders jouw data kunnen bekijken. Voordat je de data verstuurt naar je backup oplossing is het daarom belangrijk dat de data versleuteld wordt. Zelfs al worden je gegevens dan alsnog gestolen, dan kan men deze niet inkijken.

5. Controleer je backupselectie

Bij het instellen van een backup wordt bepaald welke databases, mappen en mailboxen erin opgenomen worden. Plan periodiek een check in met je systeembeheerder om na te gaan of die selectie nog klopt. Zo voorkom je dat die nieuwe folder met al je belangrijke documenten niet meegenomen wordt in je backup.

Zorgeloze backup

Wil je een veilige backup oplossing, dan zal je bovenstaande 5 stappen echt moeten volgen. Gelukkig kan je deze taak ook uitbesteden. Techne biedt een cloud backup oplossing waarbij we jou al het werk uit handen nemen, voor een klein maandelijks bedrag:

  • Het instellen van de dagelijkse backup
  • Controle van de backups
  • Data recovery binnen 15 minuten
  • Beveiliging van de data
  • Controle van de backup selectie